El Puerto de Barcelona impulsa el tráfico de automóviles con 20 hectáreas nuevas y tres atraques

Barcelona, 2 de julio del 2014.-  A continuación reproducimos la información publicada por el Diario del Puerto hoy con las novedades del Puerto de Barcelona y el tráfico de automóviles. También reproducimos, por su interés, el comunicado que emitió ayer el Puerto de Barcelona sobre el Cluster de la Industria de Automoción de Catalunya (CIAC).

Según informa Elena García, Diario del Puerto, las compañías que se dedican al tráfico de vehículos en el Puerto de Barcelona cuenta con 20 hectáreas más de muelle y tres nuevos atraques que la autoridad portuaria a puesto a disposición de esta actividad en el muelle Príncep d’Espanya, donde se situaba anteriormente Terminal Catalunya. Contar con más espacio y, sobre todo, con más puntos de atraque para el tráfico de automóviles con el fin de evitar las esperas a los car carriers era una de las reivindicaciones que tanto terminales como navieras y consignatarios realizaban al Puerto de Barcelona. Ahora, tras el traslado de la terminal de contenedores de Hutchison al muelle Prat, se ha podido destinar una parte del muelle Príncep d’Espanya, situado junto a la zona tradicional de manipulación de automóviles, en la Dàrsena Sud, a esta mercancía. Así lo explicó ayer Lluís París, commercial manager del Puerto de Barcelona, durante la presentación que el Clúster de la Industria de la Automoción de Catalunya (CIAC) realizó en la sede de la autoridad portuaria catalana. París avanzó ante los representantes de las principales empresas de la industria de la automoción que el Puerto de Barcelona cuenta ya con seis puntos de atraque para buques car carrier, de los cuales cuatro son aptos para los barcos oceánicos, “lo que permite trabajar a los buques en horarios normales, sin incurrir en extracostes”, evitando esperas, precisó el commercial manager del enclave.

El Diario del Puerto añade que las previsiones que maneja el Puerto de Barcelona para este año relativas al tráfico de automóviles son positivas. Según explicó el presidente de la autoridad portuaria barcelonesa, Sixte Cambra, hasta el mes de mayo este tráfico ha crecido un 5% respecto a 2013, destacando un aumento del 14% de las exportaciones, que se sitúan ya en niveles superiores a antes de la crisis, y un 10% en el caso de las importaciones. En cuanto al tráfico total, el puerto prevé concluir 2014 sumando unos 750.000 coches, superando así los 700.000 vehículos movidos en 2013. Vicenç Aguilera, presidente del CIAC, recordó en su intervención que “la logística en automoción representa un porcentaje elevado de los costes” por lo que todo lo que se haga para mejorar los procesos logísticos -y eso incluye los servicios que ofrecen infraestructuras como el Puerto de Barcelona- “nos da una competitividad importante”. Aguilera recordó la importancia que la industria de la automoción tiene en España, que es el segundo fabricante de automóviles de Europa, de los cuales el 25,7% se construyen en Catalunya.

Reunión Puerto de Barcelona y CIAC

L’exportació de vehicles de l’enclavament català ha crescut un 14% fins al mes de maig

El Port de Barcelona, clau per a impulsar el creixement de les empreses del Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC)

  •   El CIAC vol que el sector logístic es converteixi en un dinamitzador estratègic en la competitivitat de l’automoció de Catalunya.
  •   El clúster i el Port de Barcelona analitzen les necessitats logístiques de la indústria de l’automòbil.
  •   El sector de l’automoció a Catalunya suposa uns 14.000 milions d’euros (7% del PIB aproximadament) i dóna ocupació a més de 100.000 persones, incloent-hi la distribució i la reparació.
  •   El Port de Barcelona va transportar l’any passat un total de 706.000 vehicles, dels quals 438.000 estaven destinats a l’exportació.

El Port de Barcelona i el Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC) han establert avui un acord de col·laboració amb l’objectiu d’intercanviar sinèrgies entre ambdues entitats en favor de la indústria automobilística catalana. Les dues parts han acordat crear un grup de treball per desenvolupar aquesta col·laboració, que permetrà aprofundir en les futures necessitats logístiques i de distribució de les empreses d’automoció. Així s’ha posat de manifest aquest matí durant un acte celebrat a la seu del Port de Barcelona, al World Trade Center, i presidit per Sixte Cambra, president de l’enclavament català, i Vicenç Aguilera, president del CIAC. Els dos presidents han coincidit en la necessitat d’enfortir la relació per tal de poder afrontar de forma conjunta les noves necessitats existents entre els empresaris i professionals del sector. En aquest sentit el president del CIAC, Vicenç Aguilera, ha insistit en la necessitat “d’enfortir i potenciar les infraestructures de trànsit catalanes dins d’un context global per tal que el sector logístic esdevingui un dinamitzador estratègic en la competitivitat de l’automoció de Catalunya”. Des del CIAC s’ha informat que a Catalunya es fabriquen el 26% del total de vehicles fabricats a Espanya i que el sector dona ocupació directa a més de 100.000 persones, incloent-hi la distribució i la reparació. Hi ha 11.000 empreses dedicades a aquest sector professional que genera 14.000 milions d’euros (el 7% del PIB aproximadament).

Per la seva part, Sixte Cambra ha destacat l’aposta del Port de Barcelona (integrat al CIAC) pel tràfic de vehicles: “Hem ampliat els punts d’atracada per als portavehicles i la superfície d’esplanada per manipular automòbils. Tenim una col·laboració molt estreta amb les companyies d’automoció instal·lades a Catalunya (SEAT i NISSAN) i ens hem consolidat com a hub de distribució per la Mediterrània i el sud d’Europa de diverses firmes automobilístiques”. El Port de Barcelona va transportar l’any passat un total de 706.000 vehicles, dels quals 438.000 estaven destinats als mercats exteriors. Entre els mesos de gener i maig d’enguany, la infraestructura catalana ha canalitzat 315.541 unitats, xifra que suposa un creixement del 5%. Aquest increment ha estat motivat pel comerç exterior, ja que els vehicles d’exportació van augmentar un 14%, mentre que les unitats d’importació ho van fer a un ritme de del 10%.

Actualment el Port de Barcelona disposa de dues terminals especialitzades en el tràfic de vehicles nous (Autoterminal i Setram).

3-intermodalidad-tren-barco-terminal-setram-puerto-barcelonaEn acabar l’acte, els representants del Port de Barcelona i del CIAC han dut a terme una visita guiada a les instal·lacions portuàries en la que els empresaris han rebut àmplia informació d’algunes de les darreres actuacions que s’han realitzat i d’altres iniciatives que estan previstes executar en un futur imminent. El Port de Barcelona ha completat la major ampliació de la seva història, que ha suposat doblar la seva superfície (fins les 1.300 hectàrees) i assolir una capacitat de càrrega de 4 milions de contenidors. Així mateix, s’han ampliat les àrees dedicades als vehicles, tant pel que fa a la línia d’atracada com a la superfície per a la manipulació d’automòbils. Barcelona és el primer port de la Mediterrània en tràfic de vehicles. A més, el volum de peces i recanvis que genera la indústria de l’automoció del hinterland (mercat interior) del Port representa un percentatge important de l’activitat de les terminals de contenidors. El Port de Barcelona és la principal infraestructura de transport i serveis de Catalunya i un port de referència de la regió euromediterrània. La seva àrea d’influència s’estén per la Península Ibèrica, pel sud i centre d’Europa i el nord de l’Àfrica i és la porta europea a mercats tan distants com l’Extrem Orient i Iberoamèrica. Amb més de 100 línies regulars que connecten la capital catalana amb 300 ports dels cinc continents, Barcelona és el primer port de l’Estat per a tràfics internacionals. Està especialitzat en càrrega general i mercaderies d’alt valor afegit, com béns de consum, productes electrònics i vehicles.

Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya (CIAC)

Més d’un centenar d’empreses del sector de l’automoció s’han integrat al llarg d’aquest darrer any en el Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya (CIAC) que ha impulsat l’agència per a la competitivitat de l’empresa ACCIÓ, i que presideix Vicenç Aguilera. El nucli constituent del CIAC està integrat per les empreses SEAT, NISSAN, GESTAMP, FICOSA i DOGA. La indústria d’automoció és una de les més importants de Catalunya. Factura gairebé 14.000 milions d’euros, el 10% de la xifra de negoci del conjunt de la indústria catalana, i genera al voltant dels 38.000 llocs de treball directes. Representa el 25% del sector d’automoció d’Espanya i exporta més del 70% de la seva producció. El naixement d’una plataforma de cohesió i cooperació tan important com el Clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya és un fenomen que, sens dubte, afavorirà la creació d’una dinàmica de participació, diàleg i confiança amb vista a millorar la competitivitat del sector de l’automoció del nostre país.Els seus grans objectius són: posar en valor i reforçar la competitivitat de la indústria de l’automòbil com a motor de l’economia catalana a través, entre d’altres aspectes, de la cooperació, la innovació tecnològica i la formació.

Advertisement

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.